Historia | Rodzaje | Strona główna | Przepisy | Ciekawostki |
---|
Właściwości zdrowotne
Napary herbaciane maja lecznicze właściwości, które znane są
już od tysięcy lat. Medycyna chińska do dziś wykorzystuje te właściwości
z pozytywnym skutkiem. Herbaty odpowiednio dobrane i zaparzane mogą
stać się lekiem wspomagającym w zwalczaniu niektórych dolegliwości.
Zgodnie z chińskim obyczajem, herbata powinna mieć aż 20 różnych
korzystnych właściwości. Uważa się m.in., że herbata czyści krew,
przezwycięża ciężkie sny, regeneruje mózg, pomaga przy zatwardzeniach,
rozjaśnia wzrok, przepędza posępność, ożywia, wzmacnia odwagę, poprawia
zdolności pamięciowe...
Poszczególne typy herbat mają różne - właściwe sobie właściwości
zdrowotne. Dlatego do każdego z typów herbat należy podejść w sposób
indywidualny.
- Zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów.
- Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
- Obniżają poziom cholesterolu.
- Przeciwdziałają stresom.
- Chronią przed zawałem serca.
- Hamują próchnicę.
- Korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego.
- Oczyszczają organizm z toksyn.
- Mają wybitne właściwości przeciwwrzodowe.
- Chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
- Polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego.
- Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem.
- Pomagają w koncentracji.
- Poprawiają krążenie obwodowe i mózgowe.
- Przyspieszają trawienie alkoholu.
- Pomagają zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję.